CONTACT

Hans Schenkel
Multatulihove 77
2726 CA Zoetermeer
telefoon: 079 3510009
e-mail : hans.schenkel@online.nl

 

Als mens en als psycholoog gaat mijn belangstelling in de eerste plaats uit naar degene die naar mij toekomt voor ondersteuning. De persoon staat voor mij centraal en niet de methode. Een opstelling is dan ook voor mij geen methode om elk probleem mee op te lossen. Dit zou ook niet kunnen. Mijn overtuiging is het dat ieder mens zelf de hulpbronnen heeft om de eigen problemen op te lossen, maar dat soms iemand nodig is om deze weer terug te vinden. De meest geschikte mensen hiervoor zijn meestal familie of vrienden. Wanneer dit niet goed lukt, ben ik beschikbaar, zoals veel van mijn collega’s. Een van mijn hulpbronnen is de methodiek van het opstellen.

Voor mij blijft het begeleiden van opstellingen een zeer bijzondere gebeurtenis. Iedere keer weer ben ik onder de indruk van hetgeen zich afspeelt en wat de resultaten zijn. In mijn werk als psycholoog werk ik regelmatig met opstellingen, ook in individuele contacten. En steeds opnieuw zie ik de waarde ervan, soms met veel direct resultaat, soms met kleine, beginnende, maar zeer belangrijke aanzetten tot het oplossen van een probleem.

Mijn opleidingen in dit werk heb ik gedaan bij het Bert Hellinger Instituut Nederland in Middelbert/Groningen. Vele workshops die ik daarnaast volgde, waarbij vele verschillende, nationale en internationale ontwikkelaars van deze methode hun wijze van opstellen toonden, waren voor mij waardevolle aanvullingen op mijn opleidingen. En nog steeds blijf ik nieuwsgierig naar andere opstellers, en naar de ervaringen van de cliënten die bij mij een opstelling doen. Ook van hen leer ik nog veel.

Iedere opstelling blijft ook voor mij een bijzondere ervaring, die ik ook anderen graag gun. Ik hoop je te ontmoeten.